Eclerul, o poveste cu accent franțuzesc

Dulciurile sunt plăceri mici pe care le iubesc și le realizez cu migală, pasiune și dragoste.

Fie că ești un iubitor de mici plăceri dulci sau nu cu siguranță ai savurat și ți-ai îndulcit ziua măcar o dată cu unul dintre cel mai iubit și îndrăgit desert din întreaga lume, eclerul. 

Cremos, glazurat cu ciocolată din belșug, savurat cu poftă în zilele cu stări boeme, eclerul, spun specialiștii că are din eleganța, delicatețea și aroma bucătăriei franceze. Eclerul și-a început viața la începutul secolului al XIX – lea, când Marie Antoine Careme ia dat formă și gust. Cuvântul “ecler” fiind atestat  pentru prima dată în anul 1860 atât limba franceză cât și în limba engleză. 

Tradus din franceză, cuvântul “eclair” înseamnă “fulger”.  Pornind de la semnificația numelui, se susține faptul că eclerul este atât de bun încât este mâncat într-o clipă.

Eclerurile Moldovencei

Am pornit de la crezul și dorința să ofer oaspeților care ne trec pragul Cuptorului cel mai bun și rafinat ecler. Eclerul care ne aduce aminte de copilărie, făcut de mama în casă, fără poș, fără prea multe sofisticării. Realizat fără premixuri și fără prostii, rumenit  în cuptor și umplut cu o cremă de vanilie, care era mâncat cu poftă de noi cei mici dar și de cei mari. 

Cum se realizează eclerele Moldovencei? Cu un strop de migală, ceva mai multă dragoste, fără premixuri și fără prostii!

Ingrediente

Ingrediente aluat: făină, ouă, ulei, apă, lapte, sare.

Ingrediente cremă de vanilie: lapte, gălbenuș de ou, zahăr, făină, frișcă bătută, unt amidon, sare, vanilie.

Ingrediente glazură: fondant cu cacao. 

Mod de preparare

Laptele, apa, uleiul, zahărul și sarea se pun la foc până ajunge la punctul de fierbere. Se adaugă făina și se amestecă , până când făina se încorporează și devine un aluat moale. După ce aluatul s-a răcit este adăugat oul, se amestecă până acesta se încorporează.

Într-un poș (pungă de patiserie) se pune aluatul obținut iar mai apoi cu răbdare, în tăvile deja pregătite cu hârtie de copt,  se toarnă aluatul în așa fel încât să aibă o formă alungită.

În pasul următor, tăvile sunt introduse în cuptor unde sunt lăsate timp de 30-35 minute la o temperatură de 170 C.  Rumene și umflate, cojile de ecler sunt scoase din cuptor și sunt lăsate să se răcorească.

Cojile de ecler sunt umplute cu delicioasa cremă de vanilie și sunt răsfățate printr-o glazură fină. 

Știai că?  

🔎 Eclerul este printre primele bunătăți realizate,  încă de la deschiderea primului Cuptor?

🔎 În laboratorul nostru se realizează lunar aproximativ 12.000 de ecleruri?

🔎 Pentru realizarea eclerurilor într-o zi se folosesc 14 kg de glazură într-o singură zi?

🔎 Anual îndulcim ieșenii cu aproximativ 108.000 de ecleruri (mai puțin în cele trei luni de vară când nu le avem în vitrine)?

Dacă după ce ai citit aceste rânduri îți dorești să te delectezi cu un ecler delicios, te aștept în una din locațiile mele – Cuptorul Moldovencei din Păcurari, Alexandru, Podu Roș, Hala Centrală, Tătărași sau CUG. 

Îmi poți da de veste îndată ce te hotărăști și online!

Gânduri dulci!

Moldoveanca

Cerere ofertă
Candy Bar de Poveste

Cerere ofertă
Candy Bar Mic

Cerere ofertă
Candy Bar Tradițional