Se ia o rețetă celebră de cozonac cu 150 de ouă, se adună câțiva oameni dragi Iașului, talentați și implicați în comunitate și așa începe a se coace unul dintre cele mai frumoase parteneriate strategice ale Cuptorului Moldovencei alături de Iași.Travel.
De ce facem Marea Cozonăceală?
În așteptarea Sfintelor Sărbători de Paști, lansăm o provocare către o parte dintre prietenii Cuptorului: Marea Cozonaceală după rețeta lui Păstorel Teodoreanu. Pe 3 aprilie ne întâlnim în laboratorul Cuptorul Moldovencei, degustăm cozonaci și punem la dospit idei, discuții și soluții pentru orașul nostru.
Cei 15 cozonaci literari pe care îi pregătim pot fi cumpărați în toate cele 7 locații, iar banii strânși vor fi donați către asociația Iași.Travel. Acesta este modul nostru de a sprijini acțiunile care ajută la dezvoltarea orașului și de a încuraja clienții să se alăture unei cauze valoroase. Pași mici, de impact.
Ce este Iași.Travel?
Iași.Travel este un proiect inițiat de o echipă de voluntari entuziasmați de promovarea turistică a Iașului, care vizează îmbunătățirea experienței turistului în Iași prin oferirea de soluții de informare și sensibilizare a vizitatorilor și locuitorilor privind istoria, arhitectura, cultura, geografia și potențialul turistic al Iașului, al regiunii Moldovei și al zonelor adiacente.
Este o inițiativă importantă pentru îmbunătățirea și intensificarea experienței turistice, element central ce trebuie abordat când vine vorba despre dezvoltarea orașului Iași ca destinație turistică.
Iar ce ne place nouă cel mai mult la acest proiect sunt tururile ghidate, cu cele 7 trasee tematice. Chiar dacă ai locuit dintotdeauna în Iași și ai impresia că nimic nu te mai poate surprinde despre orașul tău, vei avea o surpriză să afli cât de puține lucruri știai înainte despre toate străzile încărcate cu povești și legende.
Cine sunt invitații care participă la Marea Cozonăceală?
Provocarea cozonacilor literari merge către 10 oameni cu drag de Iași, care fac lucrurile cu adevărată valoare pentru orașul nostru. Hai să-ți facem cunoștință cu fiecare dintre ei.
Geograf și membru fondator Iași.Travel, Cosmin Ceucă, este un împătimit al legendelor istorice urbane, îi place să călătorească, să descopere mereu lucruri noi și să nu meargă de 2 ori pe același drum. Suntem tare curioși cu ce povești va aromatiza întâlnirea noastră.
Ni se alătură și Tiberiu Teodor Stanciu, arhitect, ilustrator, doctor în arte plastice și fondator al „Atelier Spre”, un proiect minunat, ca un atlas ilustrat al Iașului, o arhivă grafică a momentelor, locurilor și arhitecturii orașului. Aruncați un ochi aici pentru ilustrațiile create de Tiberiu, iar dacă vreți să achiziționați una dintre ele, le puteți găsi în curând la vânzare și în locațiile noastre.
Facem echipă de cozonăceală și cu Mihai Bulai, lector univ. dr. la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din 2016, ocupă funcția de prodecan al Facultății pe domeniile Relații Internaționale și Imagine Universitară. Mihai visează ca Iașul să devină o destinație turistică de succes, în care experiența culturală actuală să fie îmbrăcată cu o experiență multisenzorială – vizuală, tactilă, olfactivă, gustativă, emotivă, afectivă. Un oraș care să aibă o imagine bine definită și care să creeze amintiri bine ancorate în mintea vizitatorului.
Mihaela Ulman iubește cărțile și ciocolata. Bibliotecar și ghid la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, ea a devenit în 2008 și cofetar-patiser, cu acte în regulă. Fără doar și poate, Mihaela ne va încânta cu povești bine documentate despre rețetele literare.
Dana Burlacu Vistiernicu este „albinuţa” hărnicuţă din spatele uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate platforme culinare din țară. Aici, Daniela dezvăluie multe din secretele ei de care bucătarul, amator sau profesionist, are nevoie ca să asigure reuşita reţetei. Cu alte cuvinte, este un as în mânecă atunci când o ai alături.
Suntem bucuroși să invităm la cozonăceală minți creative cu apetit pentru cultură și literatură. Amelia Gheorghiță este om de comunicare al Muzeului Național de Literatură Iași și organizator al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.
Din echipa partenerilor de la Fundația Comunitară Iași îi invităm în laboratorul nostru pe Ciprian Păiuș, Marius Lupu, Ana-Maria Dăscăliță și Roxana Țugui. Abia așteptăm să aflăm ce idei noi se vor lega împreună cu ei la un așa brainstorming culinar.
Rețeta de cozonaci a lui Păstorel Teodoreanu cu 150 de ouă
În cronicile gastronomice publicate în 1933 în „Adevărul literar şi artistic” poetul și epigramistul Păstorel Teodoreanu a scris în mai multe rânduri despre controversele pe care le-a stârnit o reţetă de cozonaci pe care o făcuse publică.
Rețeta include următoarele: 150 ouă; 3-4 (maximum) kg făină extra; 1 pahar mare (de apă) cu rom alb; 1 baton vanilie; 1 litru de lapte; jumătate de pachet de drojdie; 3-4 lingurițe rase de sare; 3-4 păhăruțe de vin cu unt topit și cald; 1 păhăruț untdelemn fin; zahăr tos circa 1,200 kg
Controversa rețetei stă tocmai în numărul de ouă recomandat, despre care acesta spune că „rețeta de mai sus n-am luat-o nici din cărți, nici n-am inventat-o. O transmit întocmai cum mi-a fost comunicată din casa părintească, unde e aplicată de când țin minte.”
Când vorbește despre mâncare, Păstorel vorbește ca despre o artă. Totul este într o armonie perfectă, totul se îmbină și creează un cadru prielnic de desfătare a tuturor simțurilor. Cele cinci simțuri: văzul, mirosul, auzul, pipăitul și gustul sunt într-o simbioză perfectă.
Află mai multe despre rețeta de cozonaci cu 150 ouă aici.